top of page

RODATGE D'INCERTA GLÒRIA

rodatge d'incerta glòria.jpeg

Rodatge d’Incerta Glòria.

Aquells que són fans de la novel·la INCERTA GLÒRIA que en són molts arreu del món, saben que no és només una novel·la, sinó moltes novel·les i és justament aquesta riquesa el que l’ha feta cèlebre. Per tant conté moltes pel·lícules possibles  i les pel·lícules duren a tot estirar, dues hores. El guionista ha de triar el camí que li sembla més cinematogràfic i que més pot encaixar amb el tarannà del director perquè es faci seva la història. Tot això ho debatíem amb la Coral Cruz, la guionista i l’Agustí al pati de Massa d’Or hores i hores delicioses mentre queien les tardes de totes les estacions. Quins personatges no hi podran ser si triem aquest fil narratiu o aquest altre? pobre Cruells, no és a la pel.lícula!

 

En Joan Sales deia el 1956: “Busquem la Glòria en moltes coses però, sobretot, en l’amor”. I és clar, la pel·lícula d’Incerta Glòria serà també d’amor. Però no amb un final feliç d’aquells on  l’espectador es queda amb el petó que ho resol tot sinó just després del petó quan comença la vida real de l’amor amb tanta dificultat i tanta contradicció que acaba donant sentit a aquella altra frase tan enigmàtica del mateix Sales que diu que ” la millor guerra és la que es perd”. Potser perquè perdre guerres-guerres o guerres d’amor és el que t’acosta a la feliç complexitat de la vida i té la fa més lúcida, més rica, més generosa, en definitiva més cinematogràfica.

 

Tot això ho recordava enmig del rodatge a la vila aragonesa d’Angüés en una escena bellíssima que passa al front. Els d’efectes especials ja han omplert d’espuma la plaça i la neu hi és impol·luta, els focos donen una llum de lluna blanca-blava que ho inunda tot. Un grup d’oficials celebren la nit Nadal a la cantina i entonen cançons que arriben a fora a través dels vidres entel.lats i llavors veiem ben abrigats en Lluís, la Trini i en Ramonet, que arrossega un cavall de cartró, cap a la festa. Tota la protecció de l’amor del grup familiar en aquest blanc trajecte. Un cop dins la cantina aquesta màgia s’esfondrarà: la Trini sabrà que el seu home li és infidel i a fora gela fort.

 

 Isona Passola

bottom of page